Griekse olijfolie in blik of in fles, wat is beter? - De voordelen van olijfolie in blik of fles

De voordelen van olijfolie in blik of fles. Je kunt Griekse olijfolie bestellen in blik, glazen fles of plastic fles. Lees hier welke verpakking voor olijfolie het beste is.

In deze blog worden de verschillen tussen olijfolie in blik en glazen/plastic fles besproken en alle voor en nadelen hiervan. We kunnen je iniedergeval alvast vertellen dat olijfolie in plastic fles niet hoog scoort.  

 

Olijfolie in blik

Olijfolie in blik is een voordelige keuze, vaak zijn deze olijfolie blikken in 3 liter of 5 liter te verkrijgen en hebben hierdoor een lagere literprijs dan de flessen olijfolie. Het blik bied ook een goede bescherming tegen het licht, waardoor de olie minder snel oxideert en zijn smaak en kwaliteit behoudt. Doordat je uit een blik vaak meerdere kleinere porties haalt word het vaak blootgesteld aan lucht, wat ervoor kan zorgen dat de kwaliteit van de olijfolie achteruit gaat. Grote verpakkingen zijn niet makkelijk om te gebruiken in de keuken, vaak word dit overgeschonken in een glazen fles om te kunnen gebruiken in de keuken. Kortom olijfolie in blik is voordelig en zorgt voor goede bescherming tegen licht maar het word vaker blootgesteld aan lucht en is niet makkelijk om in de keuken te gebruiken.

 

Olijfolie in glazen fles

Olijfolie in een glazen fles is handig in gebruik in de keuken, het ziet er vaak ook nog leuk uit. Glas is ook niet-reactief, wat betekent dat het geen chemicaliën of smaken aan de olie afgeeft. Glazen flessen zijn bovendien ook milieuvriendelijk, ze zijn makkelijk te recyclen. Er zijn van glazen flessen olijfolie verschillende formaten beschikbaar wat handig is voor de mensen die veel gebruiken of juist weinig, hierdoor houd de olijfolie zijn beste kwaliteit en blijft het vers.  Er is nog wel een verschil of het in een donkere of lichte glazen fles zit, daarover hieronder meer.

 

Olijfolie in donkere of lichte glazen fles

Olijfolie in een donkere glazen fles bied een uitstekende bescherming tegen licht, waardoor de olie minder snel oxideert en zijn smaak behoudt. Uiteraard zal dit bij olijfolie in een lichte glazen fles niet het geval zijn. Omdat een lichte glazen fles gewoon licht doorlaat word de kwaliteit van de olijfolie langzaam minder. Een tip om altijd olijfolie in een donkere glazen fles te kopen dus!

 

Olijfolie in plastic fles

Olijfolie in plastic flessen zijn lichter en minder breekbaar dan glazen flessen, waardoor ze handiger zijn voor vervoer en gebruik onderweg. Plastic flessen zijn ook vaak goedkoper dan glazen flessen, wat voor sommige consumenten een belangrijke factor kan zijn. Maar er zitten heel veel nadelen aan de olie in plastic fles. Het word niet beschermt tegen licht en het plastic geeft af waardoor er kleine microplastics in de olijfolie komt, wat de kwaliteit niet ten goede doet en niet gezond is voor je lichaam. Plastic flessen zijn dus eigenlijk een no go.

 

Conclusie is dat je beter olijfolie in een donkere glazen fles kunt kopen. De olijfolie blijft dan het langste houdbaar en houd al zijn goede kwaliteiten, ook kun je hier het makkelijkst mee koken.  Let er wel op dat je de olijfolie niet bewaard op een plek direct in de zon, ondanks de bescherming van het donkere glas kan de kwaliteit hierdoor toch afnemen. Verder is het belangrijkste  om te kiezen voor een goede kwaliteit olijfolie, ongeacht of het in een blik of fles zit. Let op labels zoals "extra vierge" of ''biologisch'' en controleer de herkomst en productiemethoden.