Olijfolie

Olijfolie is een veelzijdige en geliefde olie die wordt gewonnen uit olijven, de vruchten van de olijfboom. Het wordt al eeuwenlang gebruikt in de mediterrane keuken vanwege zijn heerlijke smaak en talrijke gezondheidsvoordelen. Bij Products for Home beschikken we over de beste Griekse olijfolie! Onze verschillende soorten olijfolie hebben namelijk diverse medailles gewonnen zoals bij de international olive oil competition. 


De verschillende soorten olijfolie

Olijfolie is in een paar categorieën te verdelen namelijk extra vierge olijfolie, vierge olijfolie en geraffineerde olijfolie. Deze olijfolies zijn ook weer te verdelen maar laten we het voor hier niet te moeilijk maken, mocht je hier wel in geïnteresseerd zijn lees dan deze blog, hier gaan we er een stuk dieper op in en zie je waar je op moeten letten en welke olijfolie je echt niet moet kopen.  

Olijfolie extra vierge

Voordat je deze stempel op de extra vierge olijfolie mag zetten zijn er een paar strenge eisen waar het aan moet voldoen. Deze olie komt van de eerste koude pers, wat ook betekend dat het niet verhit word en dus ook niet bewerkt. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat het extra vergine mag heten. De zuurgraad van extra vierge olijfolie moet onder de 0.8 zitten. Deze olijfolie bevat veel vitaminen en mineralen waardoor de prijs doorgaans wat hoger is dan die van gewone olijfolie.

Griekse olijfolie

Je kunt verschillende Griekse olijfolie bestellen of kopen. De beste Griekse olijfolie vinden wij van Agasto. Dit is olijfolie van het Griekse eiland Samos. Deze extra vierge olijfolie heeft diverse ‘Awards’ gewonnen. De olijfolie van Samos is koudgeperst en biologisch geteeld van jonge (groene) olijven, hierdoor smaakt het net even wat anders dan andere olijfolie. Door de jonge olijven zitten er meer antioxidanten in deze olijfolie van Samos.

Biologische olijfolie

Voordat je de olijfolie biologisch mag noemen moet je een traject volgen en aan specifieke eisen voldoen. Onze producten voldoen aan deze eisen en je kunt zien dat bij de organic variant het biologische logo achterop staat. Biologische olijfolie kopen wordt tegenwoordig steeds moeilijker door vervuiling. Gelukkig ben je bij ons altijd verzekerd van 100% natuurlijke olijfolie!

Biologische olijfolie

Mensen kiezen steeds vaker voor de (Griekse) biologische olijfolie. Agasto is hier een voorbeeld van. De Griekse bio olijfolie wordt geteeld op eigen onvervuilde grond in Samos en er worden geen chemische middelen gebruikt. Verdere uitleg over het product lees je hier.

Biologische olijfolie om te bakken

Mag je met biologische olijfolie bakken? Het antwoord is ja! We hebben uit recente onderzoeken bewijs dat olijfolie bestand is tegen degradatie onder huishoudelijke frituuromstandigheden (170 graden). Van alle soorten olijfolie was de extra vierge olijfolie resistenter. Extra vierge olijfolie is echter behoorlijk hittebestendig en oxideert niet. En wat ook nog belangrijk is, de smaak wordt niet anders door het koken.

Silver Award Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC)

In het eerste kwartaal van 2022 hebben wij deelgenomen aan de Amsterdam International Olive Oil Competition, ook wel Amsterdam IOOC genoemd. Olijfolie over de hele wereld mag hier aan meedoen. Alle ingezonden olijfolies worden hier door kenners en chefs geproefd en beoordeeld. Alleen de aller beste olijfolies krijgen een award, en hier waren wij ook een van! Met trots kunnen wij zeggen dat we met onze Agasto olijfolie behoren tot de beste olijfolie van de wereld!

 

lees hier alle blog artikelen over olijfolie