Extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie is een hoog kwalitatieve olijfolie die wordt verkregen uit de eerste persing van olijven. Het is de hoogste kwaliteit olijfolie die verkrijgbaar is en staat bekend om zijn superieure smaak en aroma. Om als extra vierge olijfolie te worden geclassificeerd, moet de olie voldoen aan strikte kwaliteitsnormen. Het gehalte aan vrije vetzuren mag niet hoger zijn dan 0,8% en de olie moet een perfecte smaak en geur hebben, zonder enige onvolkomenheden. De onderstaande olijfolie van Agasto zit zelfs onder de 0.3%.


Griekse extra vierge olijfolie

Bij Products for Home verkopen we alleen maar Griekse extra vierge olijfolie. Onze Griekse olijfolie heeft diverse medailles gewonnen en hierdoor kan je zeggen dat wij een van de beste olijfolies hebben in de wereld. 

 

De gezondheidsvoordelen van extra vierge olijfolie

Extra vierge olijfolie heeft vele gezondheidsvoordelen. Het is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur, dat kan helpen bij het verlagen van het slechte cholesterolgehalte in het bloed. Het bevat ook antioxidanten, zoals vitamine E, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

 

Waar kan ik extra vierge olijfolie kopen?

Je kunt extra vierge olijfolie halen bij een supermarkt, delicatessenwinkel, online winkel en gespecialiseerde olijfolie winkels. Let wel op dat je de echte extra vierge olijfolie koopt en niet een bewerkte. Een supermarkt raden wij eigenlijk altijd af omdat het hier het goedkoopst moet liggen voor de consument dus bijna niet mogelijk is om pure extra vierge olijfolie te produceren. Lees hier waar je op moet letten als je extra vierge olijfolie koopt.

 

Hoe lang blijft extra vierge olijfolie goed?

Extra vierge olijfolie heeft over het algemeen een langere houdbaarheid dan andere soorten olie vanwege de lage zuurgraad en de aanwezigheid van antioxidanten. De exacte houdbaarheid kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de olie en de manier waarop deze wordt bewaard. Over het algemeen kun je ongeopende olijfolie altijd gebruiken, mits het op een koele donkere plaats heeft gestaan en het in een glazen fles is verpakt.

 

Waarom extra vierge olijfolie?

Extra vierge betekent 'extra maagdelijk', dus olijfolie in haar puurste vorm. De olie komt van de eerste koude pers, wat ook betekend dat het niet verhit word en dus ook niet bewerkt. Deze onbewerkte olijfolie bevat veel vitaminen en mineralen die anders bij verhitting verloren gaan. Door deze hoge waardes is de prijs van extra vierge olijfolie doorgaans wel wat hoger is dan die van gewone olijfolie. Je kunt er ook perfect in bakken

 

Het proces van extra vierge olijfolie

Voordat je deze stempel op de extra vierge olijfolie mag zetten zijn er een paar strenge eisen waar het aan moet voldoen. Zoals hierboven geschreven komt de olijfolie van de eerste koude pers. Het gaat hierbij om de olijfpulp van recentelijk koud gemalen olijven. De olijfpulp wordt slechts één keer geperst, de rest word weggegooid of opnieuw geperst. Wanneer het nog een keer geperst word mag je de olie niet meer van de eerste pers noemen, waardoor het ook automatisch geen extra vierge olijfolie meer is. Als de olie geperst is wordt hij eerst beoordeeld op smaak en zuurgraad voordat het extra vierge mag heten. De zuurgraad van extra vierge olijfolie moet altijd onder de 0.8 zitten.

 

Gerelateerde producten