Honing versuikerd? Zo maak je het weer vloeibaar

Honing versuikerd? Honing is oneindig goed maar soms heb je versuikerde honing. Lees hier hoe het komt en wat je eraan kan doen.Honing is oneindig houdbaar en kent dus eigenlijk geen houdbaarheidsdatum. Toch moet er een datum opgezet worden om het te kunnen verkopen, dit kun je dus makkelijk negeren. Waarom is honing onbeperkt houdbaar? Dit komt door de hoge hoeveelheid (natuurlijke) suikers en het lage vocht gehalte. 

 

Waarom versuikerd of kristalliseert honing? En versuikerd dan alle honing?

Honing is een natuurproduct, kristallisatie van honing is dan ook een natuurlijk proces. Op den duur gaat alle honing kristalliseren, de ene sneller dan de andere. Dit proces word ook wel versuikeren genoemd. Je hebt bepaalde soorten honing die snel kristalliseren en honing die wat minder snel kristalliseert. Het versuikeren van de honing ligt aan de hoeveelheid glucose en fructose. De honing met een hoger glucose gehalte kristalliseert sneller dan de honing waarbij dit lager is. Zoals je hierboven kunt lezen is de ene honing is de ander niet. Nederlandse bloemenhoning zal bijvoorbeeld sneller versuikeren dan Acacia honing

De rauwe Griekse pijnboom honing heeft een lager suiker gehalte omdat het van de pijnboom komt. Omdat hier verder ook geen suikerwater etc word toegevoegd blijft dit ook laag. Deze honing zal dan ook niet snel of bijna niet kristalliseren.


Zet je honing niet in de magnetron! Hierdoor verlies je alle goede voedingswaarden! Zonde dus..


Hoe voorkom je dat honing versuikerd?

Je kunt er eigenlijk niet voor zorgen dat honing versuikerd, zoals hierboven aangegeven is het een natuurlijk proces. Hier wel wat enkele tips waardoor de honing wat minder snel kan versuikeren:

  • Bewaar je honing bij kamertemperatuur
  • Zorg ervoor dat de deksel goed dicht is
  • Houd de honing uit de zon

 

Hoe maak je versuikerde honing weer vloeibaar?

Je kunt gekristalliseerde honing makkelijk zelf weer vloeibaar maken. Wat heb je nodig?

Zet een pannetje met (hand)warm water (+/-37 graden) klaar en zet de pot honing er ongeveer 60 minuten in. Controleer of de honing minder versuikerd is en herhaal het zonodig nog een keer. Let op dat u de honing niet te warm maakt en het hierdoor zijn goede enzymen verliest! Verwarm de honing dan ook nooit boven de 45°C. Zorg er natuurlijk wel altijd voor dat je honing in een glazen pot verwarmd en niet in een plastic flesje. 

We adviseren verder niet om de honing op de verwarming etc. te zetten, dit omdat de warmte dan niet goed te reguleren is. 


Wist je dat supermarkt honing gepasteuriseerd word om de biologische activiteit van gistsporen te stoppen? Deze honing word dus verhit en verliest hierdoor zijn goede voedingswaarden.