Geen zonnebloemolie maar olijfolie!

Olijfolie is een goede vervanger voor zonnebloemolie


Het is je vast niet ontgaan, de zonnebloemolie werd massaal ingekocht toen mensen wisten dat het bijna niet meer te verkrijgen zou zijn ivm de oorlog in Oekraïne. Heb jij dit ook nog gedaan? Er is een hele goede vervanger.

 

Olijfolie goede vervanger voor zonnebloemolie

Waarvoor je de zonnebloemolie ook gebruikte het is nu zoeken naar wat anders, maar wat zou je dan kunnen gebruiken? Of je nou gaat bakken en braden, een salade gaat maken of heerlijk een broodje gaat dippen zonnebloemolie kun je heel goed vervangen door (extra vierge) olijfolie. Het is eigenlijk zelfs een uitstekende keuze! Extra vierge olijfolie is heel gezond en behoorlijk hittebestendig. Je kunt zelfs tot 170 graden frituren met extra vierge olijfolie. (Casal & Pereira, 2010)

 

Misvattingen over olijfolie

Er zijn veel misvattingen over het bakken in olijfolie, veel pagina’s nemen het gewoon van elkaar over en kijken niet naar literatuur. Het gaat om PAK’s, de kankerverwekkende stoffen die kunnen ontstaan als je je eten laat aanbranden. Zoals hierboven omschreven komt uit de literatuur dat je prima tot 170 graden veilig kan frituren en bakken. Wil je hier meer over weten lees dit dan in deze blog.

 

Waar moet je op letten bij het kopen van olijfolie

Er zijn verschillende soorten olijfolie te vinden, niet alleen online maar ook in de supermarkt. Het is begrijpelijk als je geen idee hebt welke je nou zou moeten kiezen, maar er is wel degelijk veel verschil. In de supermarkt staat in het algemeen mindere kwaliteit van (extra vierge) olijfolie, dit is omdat de mensen in de supermarkt niet bereid zijn om veel geld uit te geven. De kwaliteit is hierbij niet belangrijk, het gaat vooral om hoe de fles eruit ziet. Kijk dus uit wat je koopt! Waar moet je op letten bij een goede olijfolie? Hieronder staan een paar tips.

 

1. Zorg dat je kijkt naar de fles, het beste is namelijk een donkere glazen fles. (geen plastic!)

2. Kijk waar de olijfolie vandaag komt. 

3. Let op dat er geen bezinksels inzitten. (neerslag in de fles)

4. Voor extra vierge olijfolie moet de zuurgraad waarde onder de 0,8 zijn